2017-01-07

Koldūnai su avinžirniais ir riešutų sviestu

Koldūnų gaminimas mums yra visos dienos atrakcija. Paprastai juos gamina Milda - ne paslaptis, kad ji pas mus yra geriausiai įvaldžiusi miltinius produktus, o aš tiesiog vaikštau iš paskos, viską tvarkau, plaunu, nepastebimai suvalgau pusę įdaro ir vis klausinėju, ar dar ilgai reikės laukt (nes jau 17 valanda, o pietų kaip nėra, taip nėra 😞. Bet kai jie jau lėkštėse... Šiltutėliai, minkštutėliai, o tas avinžirnių įdaras... Tas gaivus padažas... Vajezau. Tikrai labai rekomenduoju išbandyti mūsų įdarą - derinys iš pradžių gal pasirodys keistas, bet, patikėkit, jis puikiai veikia šiame patiekale.
Na, gana liaupsių, laikas veikti - žodis suteikiamas Mildai!


3 porcijoms reikia:
  • 270-300 g a. r. kvietinių miltų
  • 160 ml vandens
  • aliejaus kepimui
  • 80-100 g morkos (1 nedidelės morkos)
  • 0,5 svogūno
  • skardinės konservuotų avinžirnių
  • 1,5 v. š. sojos padažo
  • 1,5 v. š. žemės riešutų sviesto
  • 2 v. š. maistinių mielių dribsnių
  • žiupsnio pipirų
  • žiupsnio druskos
Jogurtinis Tahini padažas:
  • 1 v. š. sezamų sviesto „Tahini“
  • 3-4 v. š. natūralaus (nesaldinto) sojų jogurto
  • 1 v. š. citrinos sulčių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų

Ką daryti?
  1. Pasiruošti tešlą. Į didelį dubenį suberti ~270 g miltų, supilti vandenį. Pamaišyti, minkyti, jei tešla atrodo per lipni, dėti dar miltų. Vis minkyti, neskubant dėti daugiau miltų - nebent mėgstate kietus koldūnus. Na, o jeigu tešla vis dar be galo limpa ir matote, kad jos neišeis iškočioti, dėti dar miltų. Ir taip toliau.
  2. Tešlą atidėti, lai ji pailsi nuo jūsų nuoširdaus minkymo.
  3. Pasiruošti įdarą. Smulkiai supjaustyti svogūno pusę, stambiai sutarkuoti morką. Mesti šias daržoves į keptuvę, įkaitintą su aliejumi. Rapsų, nerafinuotu. Vis pamaišyti, tegul kepa, tegul morkytės pasikaramelizuoja, o svogūnų aromatas įsiskverbia į jūsų drabužius ir plaukus.
  4. Atsikimšti avinžirnių skardinę, skystį įsipilti į stiklainį ir:
a) panaudoti skystį kepiniams rytoj arba poryt (pvz.: keksiukams) arba
b) eilinį kartą pamiršti apie šaldytuve rūgstantį skystį ir po 3 savaičių pastebėti išsipūtusį stiklainį.
  1. Taigi avinžirnius susiberti į vidutinio dydžio dubenėlį. Įpilti sojų padažo, įkrėsti riešutų sviesto, įberti maistinių mielių dribsnių, pagardinti šviežiai grūstais pipirais. Sukrėsti pasikaramelizavusias morkytes su svogūnais ir visą šią avinžirnių mišrainę išmaišyti. Saugoti nuo praeivių, nes jie, užuodę riešutinį-morkinį-cibulinį-žirninį aromatą, nesusivaldo.
  2. „Mišrainę“ dabar reikia paversti įdaru - arba sumalti su rankiniu blenderiu, arba sutraiškyti kokiu nors agregatu, pvz., buteliu, kočėlu, kitu traiškančiu prietaisu. Dovilė mėgsta labiau sutrintą, aš labiau sutraiškytą. Taip ir gimsta nesantaika.
  3. Užvirti vandenį, pasūdyti.
  4. Tešlą padalyti į 2 arba keturias dalis - priklauso nuo jūsų stalviršio ploto, skirto kočiojimui. Tešlą iškočioti, pasirinkti didesnio skersmens stiklinę ir ją įspausti tešlon. Į tešlos skrituliukus dėti po šaukštelį įdaro, lenkti pusiau, užspausti, padailinti šakutės įspaudais.
  5. Dėti į verdantį vandenį, palaukti kol iškils ir pavirti dar apie 2 minutes. Visada geriausia paragauti, prieš visus koldūnus iš vandens ištraukiant.
  6. Ant greitųjų pasiruošti padažą. Sumaišyti padažo ingredientus, padažo skystumą reguliuoti įdedant daugiau arba mažiau sojų jogurto. Galutinis padažas turi gautis maždaug majonezo konsistencijos.
  7. Patiekti karštus su jogurtiniu tahini padažu.

No comments :

Post a Comment