2015-04-03

Mielinis pyragas

Būna dienų lyg tyčia, būna dienų, kad išsikepi nuostabaus kvapo ir skonio kepinį ir kitą dieną jo jau nelieka. Tad šį pyragą rekomenduojame kepti visiems sveiko proto žmonėms, kurie sugeba susilaikyti, nes mes tai suvalgėm per du kartus...


Reikės:

  • 3,5 stiklinės kvietinių miltų (naudota 2 stiklinės ekstra miltų ir 1,5 stiklinės paprastų);
  • 0,5 stiklinės sojų jogurto;
  • 2 a. š. su kaupu sausų mielių;
  • 1 stiklinė šilto (ne karšto) sojų pieno;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 4 v. š. su kaupu cukraus (+1 a. š. cukraus mielėms);
  • 1 a. š. su kaupu vanilinio cukraus;
  • 100 g ekologiško palmių aliejaus arba kokoso aliejaus (tikriausiai galima bandyti ir su kitokiu aliejumi);
  • 1 stiklinė razinų, džiovintų kriaušių, slyvų.


Sausas mieles ir 1 a. š. cukraus dubenyje užpilti šiltu pienu ir išplakti, sijojant suberti 1 stiklinę ekstra miltų ir vėl išplakti (plakimo šluotele arba mikseriu). Palikti šiltai.

Tuo metu kitame dubenėlyje išplakti jogurtą su 4 v. š. cukraus, sudėti vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir gerai išmaišyti. Dėti stiklinę ekstra miltų (vėlgi sijojant!) ir gerai išmaišyti.

Kai pirmoji masė bus gerokai pakilusi ir puri, sumaišyti abi mases, dėti dar 1,5 stiklinės sijotų miltų. Pradėti minkyti, supilti išlydytą palmių arba kokosų aliejų, suberti karštame vandenyje mirkytas razinas ir kitus džiovintus vaisius. Kantriai minkyti apie 10 minučių, kol masė taps elastinga. Jeigu tešla nepakankamai standi minkymui, pabarstyti miltais ir dar truputėlį paminkyti. Tik nepadauginti miltų, kad netaptų kieta.

Minkinį sudėti į formą su skyle viduryje ir padėti šalia kaistančios orkaitės (užkaisti 220C). Po 15 min dėti į orkaitę ir kepti apie 35-40 min. Stebėti nuostabų vaizdą orkaitėje, kaip pyragas sekundėmis auga.

Prieš valgant leisti bent truputėlį atvėsti, kad ir kaip sunku būtų.

Šis pyragas lengvas ir purus kaip Velykų sniegas, suvalgomas staigiai ir su polėkiu, kaip Velykų kruša.



1 comment :