2014-11-10

Universalioji bandučių tešla

Viena draugė, išgirdusi, jog ketinam kepti mielines bandeles, labai nudžiugo, nes po tapimo vegane ji labiausiai pasiilgsta būtent minkštų mielinių bandelių. Kaip keista - juk jas veganiškas pagaminti taip paprasta! Dalinamės universaliu receptu, kurį galėsite pritaikyti pagal savo smaližiškus arba... sūrižiškus poreikius.


Tešlai reikės:
  • 4 šaukštelių sausų mielių
  • 2 stiklinių vandens
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 2/3 stiklinės aliejaus
  • 2 šaukštelių druskos
  • ~6 stiklinių miltų
Įdarai:
1. Bet kuris riešutų sviestas + vanilinis cukrus arba
2. Keli šaukštai aliejaus, cukrus, vanilnis cukrus ir kuris nors iš šių priedų: aguonos, cinamonas, kokoso drožlės, razinos, uogienė / džemas
3. Keli šaukštai aliejaus, česnakas, alyvuogės
4. Kepti grybai su svogūnais, prieskoniais
5. Keptos paprikos su česnakais, svogūnais, prieskoniais

Kaip gaminti?
  1. Dubenyje mieles užpilti stikline šilto vandens, įdėti šaukštelį cukraus ir išmaišyti. Palaukti 10 minučių, kol mielės suputos. Tuomet supilti likusį cukrų, druską, aliejų, kitą stiklinę vandens ir išmaišyti.
  2. Suberti 4 stiklines miltų ir gerai išmaišyti šaukštu. Tuomet berti tiek miltų, kad tešla taptų smagiai minkoma (minkšta, bet ne per lipni).
  3. Dubenį uždengti rankšluosčiu, kad tešla nedžiūtų, ir palikti valandai šiltoje vietoje pakilti.
  4. Tešlą pasidalinti į kelias dalis ir kočioti plonais lakštais.
Įdaro dalis.
1 įdaras: tešlos lakštą ištepti riešutų sviestu, pabarstyti vaniliniu cukrumi, galima berti ir kokių nors prieskonių iš antrojo įdaro. Tešlą suvynioti ir supjaustyti į mažas bandutes, kurios kepant padvigubės. Beje, kuo didesnės bandelės - tuo minkštesnės.
2 įdaras: lakštą ištepti truputėliu aliejaus (kad būtų drėgna, bet ne pernelyg šlapia), pribarstyti daug cukraus ir šiek tiek vanilinio cukraus. Tuomet barstyti, ko tik namie yra – cinamono arba kokoso drožlių, vandenyje mirkytų ir sumaltų aguonų ar razinų, taip pat galima tepti uogienę, tačiau plonai, nes ji išbėgs. Tešlą suvynioti ir supjaustyti į mažas bandutes, kurios kepant padvigubės.
3, 4, 5 įdarai: jeigu norite nesaldžių bandelių, cukraus į tešlą dėkite tik pradžioje (į mieles su vandeniu – šaukštelį), taip pat galite dalį baltų miltų keisti pilno grūdo miltais. Jeigu įdaras smulkus (sumalti grybai, smulkiai kapotos alyvuogės), tepkite ant lakšto ir  vyniokite į vyniotinį. Jeigu įdaras stambus (stambiai pjaustytos paprikos, svogūnai ir t. t.), lakštą pjaustykite kvadračiukais, krėskite įdaro šaukštą ir formuokite apvalias bandeles.

Skardą pabarstykite miltais ir kepkite 20-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje (kol gražiai parus).

1 comment :